Uutiset

Tiedote: Torninosturionnettomuus 30.12.2019

02.01.2020

Maanantaina 30 joulukuuta aamupäivällä torninosturimme puomisto irtosi kääntökehän päältä ja putosi alas Vantaan Tikkurilassa asiakkaamme työmaalla. Nosturin alavaunu, mastot ja ohjaamo jäivät pystyyn, kuljettaja oli ohjaamossa. Onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta.

Onnettomuusnosturilla oli kaikki vaadittavat tarkastukset ja katsastukset asianmukaisesti suoritettu eikä sen kunnossa ollut moitittavaa. Nosturin oli asentanut valmistajan ohjeistusten mukaisesti ammattitaitoinen ja kokenut henkilöstö. Nosturia oli huollettu käyttöohjekirjan mukaisesti. Nosturia oli kuljettanut pätevyyden omaava henkilö. Olemme keskustelleet kuljettajan kanssa, hän ei ollut havainnut mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Tapahtuma oli yllättävä ja ennalta arvaamaton.

Olemme olleet yhteydessä nosturin valmistajaan ja vaatineet heitä saapumaan Suomeen ja osallistumaan onnettomuuden syiden selvittämiseen. Onnettomuusnosturi on mallia Terex Comedil CTT 561-32, vuosimalliltaan 2004. Terex on yksi maailman suurimmista torninosturien ja muiden rakennusalan koneiden ja laitteiden valmistajista. Yhtiöllämme on tätä nosturimallia kaksi kappaletta. Toinen vaurioitui eilen käyttökelvottomaksi ja toinen on varikollamme Leppävedellä. Valmistajalta saamamme alustavan tiedon mukaan vastaavanlaisia tapahtumia tälle nosturimallille on sattunut myös aiemmin. Valmistaja ei ole meille näistä aiemmin raportoinut. Olemme pyytäneet heitä nyt tiedottamaan ongelmasta maailmanlaajuisesti. Muut käytössämme olevat Terex –nosturit eivät ole malliltaan samoja kuin onnettomuusnosturi. Tehtaan mukaan niille ei ole mahdollista vastaavaa onnettomuutta tapahtua, ne eroavat rakenteeltaan onnettomuusnosturin tyypistä. Muut käyttämämme nosturimallit Potain, Yongmao, Liebherr, Betox ja Saez eivät ole rakenteeltaan onnettomuusnosturin kaltaisia. Niille ei vastaavaa onnettomuutta voi tapahtua.

Olemme aloittaneet yhteistyön Aluehallintoviranomaisen kanssa edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi. Onnettomuuteen liittyvät nosturin osat toimitamme tutkimuslaitokseen analysoitavaksi. Tuloksena selvitys mahdollisista syistä nosturin rakenteen pettämiseen.

Olemme myös antaneet toimeksiannon kolmannelle osapuolelle joka suorittaa itsenäisesti onnettomuustutkintaa ja laatii tapahtumasta raportin. Raportin ja em. tutkimuslaitoksen analyysin tulemme jakamaan viranomaisille, torninostureita omistaville ja käyttäville tahoille sekä nosturin valmistajalle. Vaadimme valmistajaa maailmanlaajuisesti ohjeistamaan ja selvittämään muutostoimenpiteet tämän nosturimallin käyttäjille siten, että vastaavilta onnettomuuksilta vältytään.

Tulemme tiedottamaan asiassa lisää myöhemmin.

Helsingissä 31.12.2019
Juha Helin, toimitusjohtaja


»Lataa tiedote pdf-muodossa


« Mene takaisin

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.